CZ / EN

Aktuality

Náš student zvítězil v Rektorysově soutěži

Publikováno: 12. 12. 2022

Studentskou vědeckou konferenci, v jejímž rámci se koná Rektorysova soutěž, pořádá Katedra matematiky Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT. Prezentované práce jsou z různých oblastí aplikované matematiky. Mnoho z nich souvisí s bakalářskými, diplomovými nebo disertačními pracemi účastníků.

Letošní ročník se stejně jako v loňském roce koná jako videokonference online. Vítězem se stal náš student Ing. Tomáš Halada, z Ústavu technické matematiky Fakulty strojní ČVUT v Praze. Jeho práce s názvem „Vliv okrajových podmínek v metodě SPH“ , se zabývá vlivem realizace okrajových podmínek v bezsíťové částicové metodě Smoothed Particle Hydrodynamics (SPH) s ohledem na problémy proudění s volnou hladinou. Práce vychází z třírozměrných simulací na komplexních geometriích výtokových objektů čerpacích a turbínových stanic, řešených pomocí metody SPH.

Celou diplomovou práci Ing. Tomáše Halady najdete ZDE.
 

O prof. Rektorysovi

Prof. RNDr. Karel Rektorys, DrSc. (1923-2004) působil na ČVUT od roku 1954 do roku 2004, tedy celých 50 let. Stal se významnou osobností mezi vědci. Proslavil se zejména metodou časové diskretizace při řešení parciálních diferenciálních rovnic. Profesor Rektorys měl obrovskou autoritu i jako pedagog. Jeho přednášky se staly fenoménem. Jako vystudovaný matematik dokázal překlenout hranice matematiky a inženýrských oborů. Podílel se například na projektu stavby Orlické přehrady. Byl autorem řady publikací, Variační metody v inženýrských problémech a v problémech matematické fyziky, Metoda časové diskretizace a parciální diferenciální rovnice, Co je a k čemu je vyšší matematika, a byl vedoucím kolektivu autorů světoznámého Přehledu užité matematiky
 
Celkové výsledky ročníku 2022 najdete na této stránce.

Fotogalerie