CZ / EN

Aktuality

Představili jsme unikáty v Leteckém muzeu Kbely

Publikováno: 05. 05. 2024

56. návštěvnická sezóna Leteckého muzea Kbely začala 4. května 2024 slavnostním zahájením a odborníci z  Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze byli u toho! Od organizátorů akce dostali možnost představit svoje výsledky z minulých let, aktuální projekty, ale zejména výuku letectví a kosmonautiky na FS.
 

Expozici tak obohatil ultralehký letoun UL-39 Albi s unikátním dmychadlových pohonem, který byl přepraven z laboratoří ústavu na Karlově náměstí speciálně pro tuto příležitost.

Expozici rozšířil i další unikát – první oficiálně stavěné československé ultralehké letadlo ŠP-1 Špunt, jehož renovace byla o zimní přestávce dokončena odborníky z Leteckého muzea Kbely. Špunt vznikal na Ústavu letadlové techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze v 80. letech. Jedná se o jediný československý ultralehký letoun, který prošel státními letovými zkouškami ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu.

Exponáty samozřejmě doplnil odborný a zapálený výklad kolegů z Ústavu letadlové techniky, kteří si zároveň v letošním roce připomínají 50 let od obnovení ústavu. Ústav má za sebou bohatou paletu návrhů letounů různých kategorií i výchovu mnoha významných odborníků.

Pokud máte zájem o leteckou historii nejen v českých zemích, máte možnost Letecké muzeum Kbely navštívit v letní sezóně, od května do září, a to každý den mimo pondělí od 10.00 – do 18.00 hodin. V říjnu bude otevřeno pouze o víkendech.


Foto: Václav Jukl a Ústav letadlové techniky FS ČVUT

 

pracoviste/12122/Roll_Ustav_2024_12122_90_2000_CZ_01.jpg

Fotogalerie