CZ / EN

Aktuality

Festival Open House 2024 také na naší fakultě

Publikováno: 07. 05. 2024

Svátek městské architektury, festival Open House Festival Praha, se uskuteční letos od 18. do 19. května 2024. Desátý jubilejní ročník zpřístupní o víkendu zdarma 115 budov a prostorů na celém území hlavního města.

Mezi otevřenými budovami bude i budova České polytechniky – Fakulta strojní ČVUT v Praze na Karlově náměstí 13, Praha 2, od 18. do 19. května 2024, od 10.00 do 18.00 hodin. 

V této budově začala před 160 lety výuka strojírenství v českých zemích a toto výročí si letos Fakulta strojní ČVUT v Praze připomíná. Novou budovu si nechal původně Český polytechnický ústav postavit v místech bývalého kláštera křižovníků na Zderaze podle návrhu Vojtěcha Ignáce Ullmanna, průkopníka české neorenesance. Jejímu interiéru vévodí velká hala s eliptickým schodištěm, situovaná do dvora. Mezi cenné prvky na fasádě budovy patří kamenné sochy Arnošta Poppa, představující alegorie Vědy a Práce, a sochy Géniů nad okny druhého patra od Josefa Václava Myslbeka. V průběhu 20. století došlo k celé řadě drobných stavebních úprav, například k navýšení budovy o podkrovní část nebo úpravu přízemí pro vestibul metra. Za novodobými rekonstrukcemi stojí CUBOID ARCHITEKTI. Ti v roce 2007 realizovali úpravu vstupní haly, v rámci které zasklili původní portály a propojili budovu se vstupem do stanice metra portálem novým. Následovala stavba nové společenské haly ve dvoře areálu, navržené jako skleněný transparentní kvádr nesený subtilní ocelovou konstrukcí. Hala má sloužit jako místo pro společné setkávání studentů a pedagogů Fakulty strojní a elektrotechnické ČVUT v Praze, kteří tu působí.
 

Zpřístupněné prostory budou: atrium, historické půdy, posluchárny, auly, pozůstatky barokní toalety, Ústav letadlové techniky, Ústav materiálového inženýrství.

Více informací najdete ZDE.

Těšíme se na vaší návštěvu!

Fotogalerie