CZ / EN

Aktuality

Noc vědců 2019

Publikováno: 10. 09. 2019

27. září 2019 proběhne Noc vědců na Fakultě strojní ČVUT v Praze. Od 17.00 do 23.00 hodin můžete navštívit prezentaci zajímavých technických exponátů a laboratoří.

U vstupu do fakulty uvidíte poslední model formule se spalovacím motorem z dílny týmu Formula student CTU CarTech. Studenti Fakulty strojní ČVUT v Praze vám předvedou formuli FS.11, kterou vyvinuli s použitím mnoha nových technologií. Představí vám také své úspěchy na závodním poli. Dozvíte se o soutěžích, kterých se tým účastní anebo sám přímo pořádá. Se členy týmu si můžete osobně pohovořit o vývoji, materiálech a použitých technologiích.

Ve vestibulu fakulty uvidíte „FausT“ – letošní letecký model studentského projektu Chicken Wings. Kompletně navržený a vyrobený studenty z kooperujících univezit VUT Brno a ČVUT v Praze. V prestižní soutěži Air Cargo Challenge ve Stuttgartu obsadil při konkurenci 27 týmů z celého světa skvělé 7. místo.  

V nedalekém sále v přízemí se bude promítat 3D model naprosto nového turbovrtulového motoru GE Catalyst, který se úspěšně testuje v našich laboratořích.

Prohlédněte si také laboratoře! Uvidíte například:

  • CYBER PHYSICAL FACTORY – model továrny sestavený v duchu moderní výroby odpovídající principům Industry 4.0. Výrobní linka využívá prvků umělé inteligence a nadřízený systém umožňuje naplánovat výrobu zcela individualizovaně. Komunikačními systémy protkané výrobní zařízení potom zakázku autonomně realizuje.
  • RECO DACTYLUS je zařízení, na kterém si můžete jako detektivové vyzkoušet hledat okem neviditelné otisky. Zařízení, vyvinuté v  Ústavu strojírenské technologie, využívá metody UV-VIS spektrometrie pro rychlé vyhledávání latentních daktyloskopických stop.
  • AERODYNAMICKÝ TUNEL CENTRA 3D OBJEMOVÉ LASEROVÉ ANEMOMETRIEÚstav mechaniky tekutin a termodynamiky předvede tunel cirkulačního typu s otevřeným měřícím prostorem, který umožňuje lepší manipulaci s modely a snazší instalaci přístrojů. Měřící prostor je o rozměrech 950 x 450 x 1200 mm.
  • UKÁZKA MODELOVÉ CHLADICÍ VĚŽE, která slouží ke kalibraci základních komponent chladicích věží mokrého chlazení, jako např. teplosměnných výplní, eleminátorů úletů kapalné fáze apod. Bude realizováno krátké ukázkové měření a krátký výklad k fungování chladicích věží. Začátek ukázkového měření každých 30 minut.
  • HALOVÁ LABORATOŘ ÚSTAVU PROCESNÍ A ZPRACOVATELSKÉ TECHNIKY představí technologie a zařízení pro materiálově-energetickou recyklaci odpadů, pro čištění odpadních vod a plynů. Čekají na vás ukázky laboratorních zařízení pro předúpravu odpadů, sušárny, třídiče, drtiče, mlýny, reaktory, bioreaktory, výměníky tepla, technologie výroby pokročilých biopaliv (bioplyn, bioetanol). Dále vás seznámíme s horkou novinkou, s trendy v oblasti využití emisního oxidu uhličitého jako suroviny pro výrobu biopaliv a cenných chemických látek.
  • BEZKONTAKTNÍ MĚŘENÍ TEPLOT lze zajistit v laboratoři Ústavu techniky prostředí, ale i v jiných až extrémních podmínkách s rozmezím teplot od -80 až do 2 000° C.
  • AKUSTICKOU LABORATOŘ – laboratoř Ústavu techniky prostředí umožňuje měření hlukových parametrů klimatizačních zařízení, jako jsou vzduchotechnické jednotky, ventilátory, škrtících elementy, distribuční prvky nebo součásti  systémů pro vytápění. Obklad stěn se dvěma nebo třemi odrazivými plochami je možno upravovat a měřit.
  • LABORATOŘ PRO KONTROLU KVALITY POVRCHOVÝCH ÚPRAV představí řadu kontrolních metod a postupů a odpoví vám na zajímavé a neobvyklé otázky, například: Jak velký je mikrometr a jak velký je tribometr? Jak lze nahlédnout do budoucnosti? Co se opravdu skrývá pod povrchem? Můžeme změřit tloušťku pouhým dotykem? Jaká síla poutá nátěr k materiálu? Dá se změřit lesk a barevnost? Můžeme se jen tak podívat co je „za rohem“?
  • UKÁZKA SPOLUPRÁCE ČLOVĚKA A ROBOTA – pracoviště je zaměřeno na kolaborativní montáž, konkrétně montáž propisovací tužky. Součástí pracoviště je výškově stavitelný stůl a kolaborativní robot ABB Yumi. Důraz je kladen zejména na ergonomii práce zaměstnance, proto je pracoviště plně nastavitelné. Prostřednictvím tohoto exponátu je možné demonstrovat vliv správné ergonomie práce na samotný montážní proces. 

Cesta k exponátům a laboratořím bude označena směrovkami. Po trase se tak můžete pohybovat i bez průvodce.
  
Celý program akce NOC VĚDCŮ, která proběhne v celém dejvickém kampusu, najdete na webu akce.

Fotogalerie