CZ / EN

Aktuality

Navštivte strojaře na Veletrhu vědy 2024

Publikováno: 19. 04. 2024

Na výstavišti v pražských Letňanech proběhne od 30. 5. do 1. 6. 2024 Veletrh vědy, na které nebudou chybět ani zástupci Fakulty strojní ČVUT v Praze. Představí svoje vychytávky v celouniverzitní expozici ČVUT v Praze a vy si můžete vše vyzkoušet a osahat.

A co všechno si můžete z Fakulty strojní ČVUT v Praze vyzkoušet?

C-DURO BIKE + TRENAŽÉR
Cyklisty nadchne ukázka a možnost vyzkoušení inovativního CDuro bike, vyrobeného z uhlíkových kompozitních materiálů automatizovaným procesem známým jako Integrated Loop Technology (ILT), který eliminuje lidské chyby a zajišťuje přesnost výroby konstrukčních dílů. Zvýšení pevnosti spojů a stability rámu, je dosaženo pomocí smyček z uhlíkových vláken, které jsou plynule integrovány do struktury trubek.

Ústav mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulty strojní ČVUT v Praze provedl numerické, technologické a materiálové optimalizace, které zaručují vysokou torzní i tahovou tuhost a únosnost spojů. Rám CDuro je nabízen v sadě standardních velikostí, ale technologie Robot Assisted Fiber Laying umožňuje výrobu stavebnicového systému a tak rám přizpůsobit podle specifických preferencí a požadavků cyklisty. 

TRENAŽÉR FORMULA STUDENT
Zážitek z jízdy ve voze Formule 1 zažijete na trenažéru Formula Student, našeho studentského týmu eForce Prague Formula. V něm můžete vyzkoušet nejen pocit jízdy ve formuli, ale také v jiných závodních speciálech.

Tým eForce Prague Formula vznikl spojením týmů studentů Fakulty strojní ČVUT v Praze a Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, aby nově společně od základů postavili plně elektrickou a bezpilotní formuli. Jednotlivé technické podskupiny týmu se věnují návrhu aerodynamiky, chassis, odpružení, elektroniky a powertrainu. Každý student si tak v praxi vyzkouší technické, komunikační i jazykové dovednosti.

Formula Student (též Formula SAE) je konstrukční soutěž pro studenty inženýrských škol. Vznikla v USA v roce 1981. Od roku 1998 existuje její evropská odnož Formula Student. Obě soutěže mají stejný cíl a prakticky stejná pravidla. Každý rok se v rámci Formula Student/SAE pořádá 12 jednotlivých soutěží po celém světě. V současné době v seriálů Formula Student/SAE soutěží více než 500 univerzitních týmů z celého světa.
 
Tak neváhejte, vezměte svoje děti a přijďte za námi od 30. 5. do 1. 6. 2024 do Letňan: https://www.veletrhvedy.cz/cs/uvod/

Fotogalerie