CZ / EN

Aktuality

Ocenění za studijní výsledky našeho absolventa

Publikováno: 07. 12. 2023

V předvečer 17. listopadu 2023 převzal Ing. Jan Šmaus, absolvent Fakulty strojní ČVUT v Praze, Cenu Josefa Hlávky. Na naší fakultě studoval program Robotika a výrobní technika a diplomovou práci „Pracoviště obráběcího stroje pro robotem asistované obrábění “ obhájil na Ústavu výrobních strojů a zařízení v roce 2022.

Protože jsou výsledky jeho práce výjimečné, zeptali jsme se Jana Šmause na jeho studium i jeho současnou praxi:

Na zámku v Lužanech jste získal cenu Josefa Hlávky. Co pro Vás tato cena znamená?

Ocenění si velmi vážím a především je pro mě motivací pokračovat v tom, co dělám i do budoucna. Měl jsem tu čest být nominován za Fakultu strojní ČVUT v Praze a následně správní radou Hlávkovy nadace také oceněn s dalšími 53 studenty veřejných vysokých škol pražských, brněnské techniky a mladými vědeckými pracovníky Akademie věd. 

Pochlubte se, za co jste byl vyznamenaný.

Správní rada Hlávkovy nadace ocenila kombinaci mých úspěchů během magisterského studia. Jedním z nich zřejmě byly mé studijní výsledky - magisterské studium jsem končil se studijním průměrem 1,08. Během studia jsem se na Ústavu výrobních strojů a zařízení věnoval, jako pomocná vědecká síla, problematice robotických aplikací pod vedením doc. Ing. Petra Koláře Ph.D. Jedním z nejvýznamnějších výstupů mé práce byla konstrukce a realizace automatické šroubovací jednotky pro průmyslové a kolaborativní roboty, která byla následně využita při výzkumu strategií řízení při robotické montáži závitových spojů. Má diplomová práce poté navazovala na tuto činnost a byla oceněna pochvalou děkana Fakulty strojní za vynikající diplomovou práci.

Kde nyní působíte a jak se Vám mezi roboty daří?

Nyní pracuji jako specialista technologie LSP ve výzkumném centru HiLase. A jak se mi tam daří? Hodnotitelům sdělil své stanovisko můj vedoucí oddělení Průmyslové aplikace laserů, Ing. Jan Bajer, Ph.D. Dle jeho názoru jsem se osvědčil schopností použít nové poznatky i zkušenosti v přípravě experimentů a řízení robotů.
I díky studiu na Fakultě strojní, kde jsem se naučil rychle aplikovat znalosti do praxe, jsem neměl problém s přechodem do světa laserů, se kterými jsem do té doby neměl téměř žádné zkušenosti.

Lákají Vás více výzkumné aktivity nebo uvažujete o výraznějším propojení s praxí?

Se svou současnou pozicí v HiLase jsem velmi spokojen. Jeden týden se zabýváme výzkumem a posouváním technologie LSP za její aktuální hranice a další týden řešíme reálné problémy firem z České republiky i ze zahraničí. Jsme sice primárně výzkumné centrum, ale naším cílem je dělat vědu pro průmysl. Jedním z mých hlavních úkolů je právě posun technologie LSP blíže do průmyslu.  V budoucnu si dovedu představit, že tuto technologii budou využívat inovativní firmy k překonání materiálových limitů na Zemi i ve Vesmíru. O výzkumné aktivity u nás také není nouze. I díky skvělým kolegům, kteří se vědě věnují, se nám naplno daří být špičkou v oboru. Jedním z důkazů je získání pořadatelství konference ICLPRP2025, což je největší mezinárodní konference věnující se technologii LSP.

Foto: Marie Thunová a Nadace „Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových“

Fotogalerie