CZ / EN

Aktuality

Zkušenosti našeho studenta z letní školy BUP v Litvě

Publikováno: 26. 07. 2023

Student magisterského studia Bc. Aleš Plaček studuje magisterský program letadlové motory na Ústavu letecké a kosmické techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze. Rozhodl se účastnit letní školy Baltic University Programme (BUP) v Litvě a v krátkém rozhovoru popsal svoje zkušenosti.

Letní škola se uskutečnila ve dnech 3. až 9. července 20203 v litevské Klaipedě. Tato letní škola je bezplatná a přihlásit se na ni mohou studenti, kteří studují bakalářský nebo magisterský stupeň na univerzitách zapojených do programu The Baltic University Programme. Celkem bylo k účasti vybráno 36 studentů z univerzit zapojených do programu BUP.
 

Absolvoval jste letní školu BUP. Co si pod tím máme představit?

Letní škola BUP Science and sail je týdenní program zaměřený na zkoumání životního prostředí baltského moře. Koná se ve městě Klaipėda a na přilehlých místech na litevském pobřeží. Letní škola je určena pro studenty partnerských univerzit BUP a je vedena formou přednášek a sbírání dat v terénu. Na kurzu se podílely společně 2 univerzity: Uppsala Universitet a Klaipeda University.
 
Baltská univerzita je síť více než 200 vysokých škol ze 13 zemí. Jak Vám šla komunikace v angličtině?

Komunikace v angličtině mi nedělala problémy. Znalost angličtiny byla pro účast požadována. Letní školu v Litvě navštívilo 36 studentů ze zemí povodí Baltského moře a různých oborů studia.

O čem byla letní škola Science and sail?

Letní škola BUP Science and sail byla rozdělena na 4 základní témata: hydrologie Baltského moře, písečné pláže Baltského moře, písečné duny a ptáci Baltského moře. Ke každému tématu jsme dostali teoretický základ a poté jsme šli do terénu. 

Součástí letní školy byla také na plavba na moři. Jaké to bylo?  

Plavba se uskutečnila na plachetnici Brabander a trvala cca 4 hodiny. Během plavby jsme sbíraly vzorky vody a měřili její parametry. Plavba byla velký zážitek. Během plavby jsme si zkusili natáhnout plachty a vylézt si na stěžen.

Součástí letní školy jsou i mezinárodní konference. Zúčastnil jste se takového workshopu také?

Během letní školy jsme ve 4 členných týmech pracovali na prezentaci, kterou jsme v závěru společně prezentovali. Cílem bylo předvést, co jsme se z našeho zkoumání dozvěděli.

Jakou souvislost jste objevil mezi svým studijním zaměřením na FS a letní školou BUP?

Tématika kurzu je značně odlišná mému zaměření na FS, což je magisterský program letadlové motory na ústavu letadlové techniky. Tato příležitost mi byla předložena jako možnost rozšířit si obzory v odlišném odvětví vědy. Potřeba schopnosti práce v mezinárodním týmu lidí se ale hodí ve všech oborech. Přestože byl kurz zaměřen na zkoumání přírody, i tak se tam našla témata související se strojírenstvím. Součástí letní školy byla exkurze do laboratoří Univerzity Klaipėda, kde jsme mohli vidět např. zkušebnu lodních motorů.

Během 20 let se BUP změnila z organizátora kurzů na platformu spolupráce univerzit v oblastech Baltského moře. Zaujala Vás, jako suchozemce, problematika přímořských zemí?

Problematika přímořských moří je pro mě zajímavá. Letní školu Science and sail doporučuji všem, koho toto téma zajímá, protože bude mít možnost se bavit s lidmi, kteří Baltskému moři věnují nezanedbatelnou část svého života.

Zpestřil jste si studium výukou v zahraničí poprvé?

Výuku v zahraničí jsem již podstoupil. Bylo to na technické univerzitě v Bukurešti.

Jaké zážitky jste si z Litvy odvezl? A patří mezi ně také touha opět někam vyjet za studiem a zkušenostmi?

Odvezl jsem si mnoho zážitků. Poznání nových lidí a míst, plavba na krásné plachetnici. Dále si mi velmi líbila celodenní návštěva Kurské kosi, jedná se o velmi štíhlý poloostrov na seznamu UNESCO, který je rozdělen mezi Litvu a Rusko. Cestování mě baví, a proto plánuji pokračovat v hledání příležitostí v zahraničí.

Co byste řekl na adresu těch, kteří by mohli vyjet, ale netroufají si a dávají přednost domácímu pohodlí?

Cestování s sebou mnohdy přináší určité ústupky, které musíme tolerovat. Zároveň nazpět získáme zážitky a zkušenosti, nebo se třeba zdokonalíme v cizích jazycích. Je to na rozhodnutí každého z nás, jestli nám to za to stojí, nebo dáme raději přednost domácímu pohodlí. Já osobně podobné výjezdy doporučuji každému.

Fotogalerie