CZ / EN

Aktuality

Představení prototypu letounu STOL Cruiser na MSV 2021 v Brně

Publikováno: 03. 11. 2021

Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byl na stánku ČVUT poprvé veřejně představen prototyp letounu STOL Cruiser, který je vyvíjen ve spolupráci brněnského výrobce ultralehkých letadel Direct Fly, s.r.o. s Ústavem letadlové techniky, Fakulty strojní, ČVUT v Praze. Vývoj letounu byl spolufinancován se státní podporou Technologické agentury ČR v rámci Programu EPSILON.

Cílem projektu bylo nabídnout na trh letoun s krátkým vzletem a přistáním, který by byl zároveň schopen i letu vyšší cestovní rychlostí, než bývá u STOL letounů v dané kategorii běžné. Dalším cílem projektu pak byl vývoj bezpřípravkové technologie výroby jednotlivých částí letounu (výrobcem označována jako MATCHHOLE), která oproti klasické technologii výroby celokovových letounů spočívá v tom, že veškeré otvory potřebné pro nýtování sestav jsou frézovány již ve fázi výroby rozvinutých tvarů jednotlivých dílů a díly po ohranění případně lisování již není před sestavováním nutné svrtávat, což je obvykle časově náročné a vytváří to prostor pro vznik chyb vlivem lidského faktoru. Použití této technologie výrazně snižuje čas potřebný pro výrobu a rovněž i výrobní náklady a jejímu použití byl i podřízen postup návrhu a přípravy výroby jednotlivých dílů.

Letoun STOL Cruiser je celokovový hornoplošník poloskořepinové konstrukce se samonosným křídlem, ocasními plochami v klasickém uspořádání a ostruhovým podvozkem. Letoun je určen pro provoz na krátkých vzletových a přistávacích drahách a jeho prostorný pilotní a zavazadlový prostor, který je pro kategorii ultralehkých letadel nadstandardně veliký, jej předurčuje pro všestranné využití. V zájmu dosažení co nejnižší pádové rychlosti je křídlo vybaveno Fowlerovou vztlakovou klapkou a SLOTem na náběžné hraně.

Letoun byl navrhován tak, aby návrh nevylučoval případné budoucí rozšíření do vyšších hmotnostních kategorií a použití výkonnější pohonné jednotky.

Tisková konference k prototypu letounu STOL Cruiser proběhla v pondělí 8. listopadu 2021 od 14.30 hodin na výstavišti BVV. Fotografie z tiskové konference najdete ZDE.

Tiskovou zprávu ke stažení najdete tady.

Foto: Direct Fly, s.r.o.

Zprávy z médií

 

Fotogalerie