CZ / EN

Aktuality

Exponáty, které měly být vystaveny na MSV 2020

Publikováno: 11. 10. 2020

Přestože byl letošní ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně zrušen, Fakulta strojní ČVUT v Praze již v červnu připravovala exponáty, které prezentují inovace z poslední doby.

Jedním z exponátů měla být nová vysokorychlostní převodovka z kompozitních materiálů, vyvinutá v rámci společného projektu na  Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT (RCMT). Jedná se o lehkou převodovku s maximálním využitím kompozitních materiálů na bázi uhlíkových vláken, vhodnou zvláště pro elektrovozidla. Už nyní bude využita v elektrovozidle, které bude vyrábět korejská firma SAMYANG. Pro českou stranu je velkým přínosem získání know-how v oblasti hybridní stavby hřídelí, což je nejvíce inovativní myšlenka celého projektu. Více informací najdete v tomto článku.

Další z plánovaných exponátů byly ukázky dílů vyrobených na stroji s technologií Hybrid Manufacturing jehož vývoj na Fakultě strojní ČVUT v Praze dále pokračuje. Dalším krokem společného vývoje Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT (RCMT) s Kovosvit MAS bylo vytvoření produkčního stroje z oblasti Additive Manufacturing. Při vývoji stroje WeldPrint MCU 450 5X bylo cílem vytvořit technologii, stroj a software pro zpracování běžných strojírenských materiálů s cenou vytvořených dílců z oceli okolo 3000 korun/kilogram, tedy několikanásobně levněji než na hybridních strojích s laserovým navařováním nebo na strojích sintrujících materiál v práškovém loži. Podrobnosti najdete v tomto článku.

Dalším plánovaným exponátem byl také endoskop pro nitrooční operace s integrovanou kamerou v rukojeti. Jedná se o výsledek spolupráce firmy Stavus, a.s., Odboru přesné mechaniky a optiky, Ústavu přístrojové a řídicí techniky Fakulty strojní ČVUT v Praze  a katedry počítačové grafiky a interakce FEL ČVUT. Jednou z výjimečných vlastností nového endoskopu je možnost vidět struktury řasnatého tělíska in vivo a případně tam provádět zásahy, aniž by se nástroj dotkl zadní strany čočkového pouzdra (způsobuje opacity). Podrobnosti můžete najít v tomto letáku.

O dalších exponátech, které měly být vystaveny na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2020 v Brně, přineseme podrobnější informace v samostatných článcích.

Fotogalerie