CZ / EN

Aktuality

Studentský projekt – Lámání křídla I.

Publikováno: 13. 05. 2019

Práce v týmu a projektová výuka jsou na Fakultě strojní ČVUT v Praze samozřejmostí i ve studijním programu Letectví a kosmonautika. Před koncem semestru studenti předkládají týmové projekty k hodnotící zkoušce.

Na týmový projekt návrh křídla bezpilotního prostředku se přihlásily tři týmy ze studijního programu Letectví a kosmonautika. Pět nebo šest studentů pracovalo na každém týmovém projektu celý semestr a křídlo pak prošlo zátěžovou zkouškou. Průběh „lámání křídla“ proběhl 9. května 2019 v laboratoři na Karlově náměstí a zkoušku zvědavě sledovali i další studenti. Vedoucí Ústavu letadlové techniky, Ing. Robert Theiner, Ph.D. v úvodu ocenil práci všech tří týmů za snahu přijít s něčím novým. Podmínky pro návrh křídla byly totiž jednoduché jen zdánlivě. Křídlo musí být lehké, pevné, rychle a levně vyrobitelné. Při zkoušce se se pak dbá zejména na deformace při provozním zatížení a pevnost při početním zatížení. Zkouška také prokáže, na kolik je křídlo předimenzováno.

Na zkoušeném křídle připravené týmem č. 1 došlo k poruše sice dříve, než by bylo žádoucí, ale dobrý pocit ze samostatně a kolektivně zrealizovaného díla nakonec jistě převážil nad ne zcela perfektním výsledkem. V každém případě dobrá zkušenost pro příští práci.

Studentský projekt – Lámání křídla I.

Fotogalerie