CZ / EN

Aktuality

Na Veletrhu vědy jsme ukázali moderní strojařinu

Publikováno: 03. 06. 2024

Veletrh vědy, pořádaný Akademií věd ČR, se od svého prvního ročníku v roce 2015 rozrostl v největší a nejvyhledávanější akci popularizující vědu. ČVUT v Praze se proto letos rozhodlo nabídnout návštěvníkům ukázky činnosti hned šesti ze svých osmi fakult: Fakult stavební, strojní, elektrotechnické, jaderné a fyzikálně inženýrské, biomedicínského inženýrství a informačních technologií.

Šlo zatím o největší zastoupení ČVUT na tomto veletrhu. Letošní Veletrh vědy navštívilo téměř 58 000 žáků základních škol, studentů středních škol a jejich rodičů a učitelů.
 
Hlavním exponátem Fakulty strojní byl unikátní bike CDuro, vyrobený z uhlíkového kompozitu firmou CompoTech. Na návrhu biku se podílel Odbor pružnosti a pevnosti Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky. Zájem o svezení na biku byl obrovský. Aby si mohli mladí návštěvníci kolo pořádně vyzkoušet, postavili kolegové z Odboru pružnosti a pevnosti kolo na trenažér, který umí simulovat jízdu v různém terénu. Díky tomu tak mohla probíhat i soutěž mezi mladými cyklisty a vítězové byli odměněni drobným dárkem.

Fotogalerie