CZ / EN

Aktuality

NOVÁ VÝSTAVA: Dveře budoucnosti dokořán.

Publikováno: 05. 07. 2023

Budoucnost plná technologií, které jsou šetrné k životnímu prostředí, tak taková je výstava s názvem Dveře budoucnosti dokořán. Ta je k vidění v hlavní budově Národního technického muzea v Praze. Můžete tam vidět dvě desítky hi-tech inovací, které zazářily také na výstavě Expo 2020 v Dubaji.

Výstava s názvem Dveře budoucnosti dokořán zve návštěvníky mimo jiné na unikátní systém S.A.W.E.R., který na Expo 2020 v Dubaji získal cenu organizátorů za vůbec nejlepší inovaci.

S.A.W.E.R., to je vlastně složenina Solar Air Water Air Sources, což vychází z původní myšlenky, získat vodu pomocí slunečního záření ze vzduchu pro zavlažování země, aby vydala nějaké plody a zdroje potravin. SAWER je složením dvou technologií. O strojařskou část se postarali právě odborníci z UCEEB ČVUT a Ústavu techniky prostředí Fakulty strojní ČVUT v Praze, o botanickou pak vědci z Akademie věd. 

"Do budoucna by tato technologie byla záchranou v suchých a klidně i pouštních oblastech", říká doc. Tomáš Matuška. "Ideálně nějaké oázy, kde je zaprvé nedostatek vody, nevedou tam žádné dráty, žádné trubky, žádné silnice, po kterých by se tam voda mohla dopravit. Tím, jak jsme na té technologii pracovali dál a dál, začala mít zájem třeba armáda, prostě nouzový zdroj vody pro vojáky nebo humanitární organizace. Když je někde nějaká katastrofa, najednou nejde voda, nedá se tam dopravit, proto jsme vlastně to zařízení začali zmenšovat."

"Dvě desítky exponátů vystavených v Národním technickém muzeu tvoří jeden celek, takové město budoucnosti", vysvětluje generální komisař účasti Česka na Expo 2020 v Dubaji Jiří František Potužník. "Nabízíme pohled skutečně do budoucnosti, jak by mohlo vypadat město, které by bylo postaveno s ohledem na české technologie a využívalo je."

Fotogalerie