CZ / EN

Aktuality

Naši absolventi mezi osobnostmi 30 výročí založení ČKAIT

Publikováno: 19. 02. 2023

V roce 2022 oslavila 30 let činnosti Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě – ČKAIT. 30 let je doba celé jedné generace a všichni můžeme sledovat, jak jedna přichází a druhá odchází.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě vydala k této příležitosti publikaci, ve které chce vzdát hold všem odborníkům, kteří se od roku 1992 zasloužili o renomé českých inženýrských a technických profesí ve stavební praxi v ČR i v zahraničí. K nim patří i absolventi Fakulty strojní ČVUT v Praze.


Mezi 30 osobnostmi je například Ing. Vladimír Pešička – přední odborník na jadernou energetiku. Ing. Pešička koordinoval zpracování všech stupňů Bezpečnostních zpráv pro jadernou elektrárnu Temelín. Zabýval se také vlivem jaderných elektráren na životní prostředí a tématem minimalizace radioaktivních odpadů.


Dále ve výčtu osobností najdeme Ing. Jiřího Petlacha, který je držitelem několika mezinárodních ocenění a členem odborných organizací v oblasti TZB. Mezi jeho významné realizace patří například Kanceláře Senátu Parlamentu ČR nebo Arcidiecézní muzeum Olomouc.
 
Další významnou osobností je Ing. Ludvík Šajtar, absolvent oboru Dopravní stroje a manipulační zařízení. Pracoval na realizaci mnoha speciálních a podzemních staveb a na jehož kontě je například Strahovský tunel, tunel Mrázovka.
 
Mezi další významné oborníky v oboru TZB patří Ing. Jaromír Šišma. Mezi jeho významné počiny patří projekty a realizace stanic metra A, Paláce kultury – jeho stavby i rekonstrukce a mnoha dalších významných staveb.
 
Rozhovory s těmito významnými osobnostmi najdete na stránce České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě: https://30let.ckait.cz/30-osobnosti.html