CZ / EN

Aktuality

Noc vědců 2022

Publikováno: 06. 09. 2022

Noc vědců je akce oživující v jeden večer stovky vědeckých budov, do kterých se běžný smrtelník nedostane. Návštěvníci „proplouvají“ laboratořemi, přednáškovými místnostmi, probíhajícími experimenty a jdou do hloubky aktuálních témat. Děti, dospělí, senioři, každý člověk zapálený pro vědu je vítaný. Setkejte se s našimi vědci – a oni už vás naučí vědu milovat.

Letošní ročník nese motto Všemi smysly. Přijďte tedy prozkoumat všemi smysly ČVUT v Praze! Je pro vás připravena spousta zajímavých workshopů, přednášek a soutěží.

30. září 2022 od 17:00 do 23:00 hodin, proběhne Noc vědců i na Fakultě strojní ČVUT v Praze.

  • Ve vestibulu vás přivítá nová studentská formule týmu CTU CarTech, která jako první hybrid v ČR výborně obstála i na zahraničních soutěžích. Budete moci navštívit také dílnu týmu a podívat se jak se formule rodí.
  • Dalším studentským týmem ve vestibulu fakulty bude Chicken Wings CTU, který se zabývá tvorbou soutěžních bezpilotních letadel a působící na Ústavu letadlové techniky na Fakultě strojní ČVUT v Praze.
  • V laboratoři Biomechaniky se seznámíte s použitím 3D tisku pro náhrady skeletu, s příklady implantátů, měření umělých kloubů a výsledky kardiovaskulární biomechaniky.
  • Další ukázkou bude bezchybná spolupráce člověka s robotem ABB Yumi při vaření kávy.
  • V dalších laboratořích proběhne také ukázka odlévání hliníkových slitin do pískových forem a práce svařovacího robota Fanuc.
  • Seznámíte se také s Cyber physical factory (CP-factory), což je model továrny sestavený v duchu moderní výroby odpovídající principům čtvrté průmyslové revoluce Industry 4.0.
  • Čeká na vás také studentský tým CTU Space Research, což je první univerzitní tým v České republice zabývající se návrhem, testováním a stavbou vysoce výkonných raket a dalších kosmických technologií. 


Celý program akce NOC VĚDCŮ, najdete zde.

Fotogalerie