CZ / EN

Aktuality

Cena za „Nejlepší inovaci EXPO 2021“ pro naší technologii S.A.W.E.R.

Publikováno: 10. 05. 2022

Organizátoři Všeobecné světové výstavy Expo 2020 Dubai udělili České republice cenu za „Nejlepší inovaci“ za technologii S.A.W.E.R., která samostatně vyrábí vodu ze suchého pouštního vzduchu jen s využitím solární energie.

S.A.W.E.R. (solar-air-water-earth-resources), který vznikl díky týmu UCEEB a Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze, je skutečnou funkční technologií a budí v celém světě zaslouženou pozornost.
Cenu udělilo českému pavilonu Centrum pro vládní inovace Mohammeda bin Rašída Al Maktůma, tedy vládce Dubaje a premiéra Spojených arabských emirátů. Česká inovace se prosadila mezi několik tisíci dalších, které v Dubaji prezentuje na dvě stě národů, a mezi téměř pěti sty finalisty soutěže.

Tři týdny po ukončení EXPO 2020 v Dubaji, na níž Česká republika získala za technologii S.A.W.E.R. samostatně vyrábějící vodu ze vzduchu cenu organizátorů za vůbec nejlepší inovaci na celé Světové výstavě, ocenil generální komisař české účasti již v Praze na veletrhu Antique Asociace starožitníků, z.s. také vystavovatele v kategoriích nejpřínosnější inovace, původní design, či nejudržitelnější exponát.

Zprávy z médií

Fotogalerie