CZ / EN

Aktuality

Úspěch našich studentů z týmu Chicken Wings CTU

Publikováno: 17. 04. 2022

Náš studentský tým Chicken Wings zamířil po dlouhé, covidem vynucené přestávce, opět za hranice fakulty. První soutěží, kterou tým koncem dubna absolvoval, bylo SAE Aero Design 2022 v Los Angeles.

Pravidla soutěže stanovují, že nejvíce bodů získá takové letadlo, které vzlétne na dráze 30 m s co nejmenším rozpětím křídel, uveze alespoň 1 fotbalový míč a co největší zátěž. Kromě letů se hodnotí též design report s prezentací před odbornou komisí, které mají zásadní vliv na konečném bodové ohodnocení.

Celý projekt byl spuštěn v listopadu 2021, kdy jsme na soutěž odeslali přihlášku a začali pracovat na koncepční studii. V průběhu sezony vznikl návrh letounu a následně hotový model, který jsme zalétávali na modelářském letišti ve Zdibech. Zde náš tým zakusil pár krušných chvil při jedné z havárií letadla jen pár dnů před odletem do LA. Avšak díky naší houževanatosi, dobré náládě a nejedné probdělé noci jsme letadlo dali znovu dohromady a mohlo se vyrazit.

Prahu jsme opouštěli v pondělí 4. dubna a do LA přiletěli o 20 hodin později. S námi dorazilo i jedno nadměrné zavazadlo – soutěžní letadlo ve speciálně vyrobené bedně. Přeprava nadměrným zavazadlem je sice riskantní, avšak prověřená a hlavně levná alternativa. Během prvních tří dnů jsme vstřebávali časový posun, provedli drobné opravy na letadle a doladili detaily na samotnou soutěž. V pátek 8. dubna proběhla technická inspekce letadla, kterou jsme úspěšně zvládli. Již nezbývalo nic jiného než zamířit veškerou naši pozornost na samotné létání.

První soutěžní let byl velice napínavý. Náš pilot Honza úspěšné vzlétl a zdolal letovou dráhu, ovšem nálet na přistání pro jistotu opakoval, aby se povedlo přistát úspěšně. Zvládl to! Během soboty vzlétlo naše letadlo celkem pětkrát. Postupně jsme navyšovali hmotnost nákladu v letadle a výsledky byly velice povzbuzující. Po prvním dni se tým umístil na průběžném třetím místě. Vše nasvědčovalo tomu, že při nedělním létání se podaří obhájit skvělou pozici ze soboty a tím nasadit nadějnému dílu korunu.

Nedělní létání začalo bohužel komplikacemi. První pokus o let byl neúspěšný, neboť předletová kontrola na vzletové dráze odhalila vadný konektor křidélka, proto tým pokus o let odvolal. Po krátké opravě jsme opět byli připraveni vzlétnout. Času však už nebylo nazbyt, a tudíž jsme se rozhodli riskovat a do posledního letového okna jsme naložili letadlo maximální zátěží. Bohužel, v ten moment přišla další komplikace. Začal se točit vítr a pořadatelé se krátce před naším startem rozhodli změnit směr vzletu. Než ale letadlo stačilo vzlétnout, vítr se otočil zpět a při vzletu foukal zezadu. Plně naložené letadlo v takto nepříznivých podmínkách nenabralo dostatečnou rychlost a dočkalo se tvrdého přistání. Tým začal okamžitě jednat a v poslední hodině soutěže se snažil letadlo opravit. Postupně jsme zjišťovali rozsah škod, které letadlo při dopadu utrpělo, až do zjištění, že oprava za tak krátký čas byla prakticky nemožná. Museli jsme se smířit s tím, že při nedělním letání žádné body nezískáme. Členy týmu provázely smíšené pocity. Smutek z poničeného letadla a neúspěšného letu se mísil s radostí z krásného výsledku prvního dne.

Celkový dojem ze soutěže je pro „fakultní kuřata“ příznivý. Dokázali vybojovat krásné 6. místo v konkurenci 31 týmů z celého světa. Dokázali přijít s jednoduchým a zároveň inovativním řešením zadání. Dokázali pracovat dohromady jako tým a semknout se v krizových situacích. Dokázali, že projekt Chicken Wings má smysl!
 

Kompletní výsledková listina bude brzo zveřejněna na stránce pořadatelů soutěže a najdete jí ZDE.

Fotogalerie