CZ / EN

Aktuality

HYDRONAUT - MISSION 02 je za námi!

Publikováno: 22. 06. 2021

Tak znělo vítězné zvolání celého týmu projektu Hydronaut po dokončení historicky druhé mise, která probíhala ve dnech 1.6. až 5. 6. 2021. Gratulujeme celému týmu!

Výbornou zprávou je také to, že ani tentokrát u toho nechybělo ČVUT a to jak Fakulta strojní, tak Fakulta biomedicínského inženýrství. Úkolem obou spolupracujících fakult byl vývoj a reálné nasazení zařízení pro sledování stavu atmosféry uvnitř habitatu a monitoring vybraných životních funkcí členů posádky.

Dle mluvčího týmu byla MISSION 02 úspěšná, i když se posádka musela vynořit o 6 hodin dříve. 
Důvod?

Nízká teplota v habitatu v kombinací s vysokou vlhkostí. Hrozilo tedy podchlazení posádky, kterou čekal ještě 1,5 hodiny dlouhý dekompresní výstup ve vodě o teplotě 7 stupňů. To už by trojici potápěčů mohlo ohrozit na životě.

Mezi hlavní cíle mise patřilo získání odpovědí na, zdánlivě banální, otázky. Je posádka schopna řešit úkoly spojené s udržením životních podmínek uvnitř habitatu? Posádka musela například zvažovat jaké elektrické spotřebiče může používat – ohřát si vodu na čaj, nebo si zapnout elektricky vyhřívanou deku a na chvíli se zahřát. Lze se v takovém prostředí koncentrovat na vědeckou činnost, případně na simulovaný EVA výstup mimo habitat? Jak chlad, tlak a vyšší koncentrace CO₂ v atmosféře laboratoře ovlivní výkony členů mise? 
Znáte příběh Apolla 13? Analogie s MISSION 02 projektu Hydronaut by se jistě našla! 

O tom přesně je projektu Hydronaut – podvodní vědecká laboratoř pro simulace vlivu extrémního prostředí na člověka. V pořadí druhá mise dokázala, že projektu Hydronaut je funkční zařízení vhodné pro tzv. analogové mise a vědecký výzkum.

A na závěr několik čísel: 

  • Celková doba mise: 5 dní z toho 41 hodin pod vodou
  • Hloubka 7 metrů
  • Teplota v habitatu 12,5 stupně
  • Teplota vody na výstupu z habitatu 7 stupňů
  • Dekompresní výstup – cca- 1.5 hodiny

Fotogalerie