CZ / EN

Aktuality

Prof. Jan Hrdlička je novým profesorem Fakulty strojní

Publikováno: 09. 04. 2021

Rektor ČVUT v Praze, doc. Vojtěch Petráček předal 2. dubna 2021 diplomy prezidenta republiky třem novým profesorům ČVUT – prof. Janu Hrdličkovi z Fakulty strojní, prof. Danielu Ryplovi z Fakulty stavební a prof. Tomáši Svobodovi z Fakulty elektrotechnické.

„Nynější doba je jiná a naši kolegové, kteří získali profesorské tituly, je nemohou dostat ani od prezidenta, ani od ministra školství, a proto jsme je dostali z MŠMT na univerzitu. Rádi bychom akt předání učinili slavnostní, a ne za zavřenými dveřmi, z toho důvodu jsme vymysleli, že předávání proběhne ve vysílání TV9P,“ řekl rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček.

Prvním novým profesorem je prof. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D., z Ústavu energetiky Fakulty strojní ČVUT. Ten se na fakultě zabývá velmi aktuálním tématem, a to energetikou, konkrétně vlivem procesů na životní prostředí a na ovzduší. Mimo jiné řeší i to, čemu se říká dekarbonizace, čili procesy, které nám umožňují snižovat uhlíkovou stopu. „V mém případě jde o záchyt oxidu uhličitého z energetických konverzí. Další oblastí, které se věnuji, jsou obnovitelné a alternativní zdroje energie. Čili všechno to, co je vysoce aktuální dnes a bude ještě více aktuální do budoucna, třeba v souvislosti s celoevropským závazkem Green Deal 2050, který předpokládá pravděpodobně kompletní uhlíkovou neutralitu, znamenající mimo jiné dekarbonizaci energetiky a průmyslu,“ říká nový profesor Jan Hrdlička. A dodává: „Chtěl bych poděkovat fakultě, univerzitě i kolegům, protože získat profesorský titul není samo sebou, je to vždy na základě týmové spolupráce a týmové podpory, za kterou velice děkuji.“

Rektor ČVUT doc. Vojtěch Petráček všem novým profesorům pogratuloval a popřál jim hodně úspěchů v další vědecké i pedagogické činnosti. 

Předávání můžete zhlédnout ve vysílání televize TV9P z 2. dubna 2021 na tomto odkaze.

Foto: Martin Bernád, archiv TV9P