CZ / EN

Aktuality

Manipulátor pro kalorimetr PSD úspěšně předán

Publikováno: 05. 10. 2020

Pracovníci Ústavu konstruování a částí strojů Fakulty strojní, ČVUT v Praze ve spolupráci s kolegy z Ústavu jaderné fyziky Akademie věd České republiky (ÚJF AV ČR) úspěšně ukončili projekt vývoje a výroby manipulátoru pro hadronový kalorimetr PSD jeho doručením do německého Darmstadtu.
 
Manipulátor kalorimetru je součástí experimentu CBM v nově budované infrastruktuře pro výzkum těžkých iontů FAIR (The Facility for Antiproton and Ion Research) v německém výzkumném centru pro studium těžkých iontů GSI v Darmstadtu. Jedná se o vůbec první dodaný konstrukční celek nově vznikajícího zařízení.
Manipulátor slouží k polohování 22 tunového kalorimetru ve třech směrech – horizontálně +/- 900mm, vertikálně +/-700mm a rotace okolo svislé osy v rozsahu +/- 3°.

[pracoviste/12113/kalorimetr_navrh.png]Úkolem pracovníků Ústavu konstruování a částí strojů Fakulty strojní, ČVUT v Praze, byl vývoj a konstrukční návrh manipulátoru, příprava technické dokumentace, dále zajištění výroby a přípravy řídicího software a konečně zajištění přepravy a předání na místě.

Jediným smutným faktem bylo, že díky současným epidemiologickým opatřením nemohl nikdo z Ústavu konstruování a částí strojů Fakulty strojní, ČVUT v Praze, fyzicky do centra GSI. Předání na místě tak fakticky provedli kolegové z ÚJF AV ČR, kteří tam jsou jako stálí externí pracovníci.

 

Informace o možnostech měření na budovaném hadronovém kalorimetru PSD můžete najít například zde.