CZ / EN

Aktuality

Naši studenti ve vítězném týmu soutěže Mechathon 2020

Publikováno: 01. 04. 2020

Letošního třetího ročníku robotické soutěže Mechathon se zúčastnilo 32 studentů a studentek technických vysokých škol. Akci pořádala firma BOSCH pod záštitou Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

V polovině března pracovalo na zadaném úkolu z oblasti robotiky a logistiky nepřetržitě 27 hodin celkem osm týmů. Úkolem bylo sestavit a naprogramovat autonomního robota, který je schopen vyskladnit zboží z kamionu a skladu a dovést jej na výrobní linku. Celý víkend poskytovali studentům cenné rady odborníci z různých divizí Bosch. Vítězství si zaslouženě odnesl tým Sprinteři 27, složený ze studentů Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Fakulty strojní ČVUT v Praze. Na stupni vítězů tak stanuli i studenti bakalářských oborů, Adéla Čekalová a Martin Vejbora.

Jaký studijní program studujete a co vám ze studia nejvíce pomohlo?

Martin: Oba dva jsme ve třetím ročníku na bakalářském programu Teoretický základ strojního inženýrství.

Adéla: Nejvíce mi asi pomohlo, že jsem uměla pracovat s Inventorem a mohla jsem vytvořit modely součástí pro tisk na 3D tiskárně, které nám chyběly.

Jaký byl váš recept na úspěch?

Martin: V našem týmu vyplynulo přirozené rozdělení na dvojici konstruktérů a dvojici programátorů. Každá z dvojic se pak mohla soustředit na svojí část, i když jsme samozřejmě řešení konzultovali v celém týmu.

Adéla: Stěžejní asi bylo, že jsme poměrně rychle vymysleli a zrealizovali finální návrh robota. Toho cíle jsme se pak drželi a tudíž usnadnili práci programátorům. Protože každá potenciální změna se promítla do řízení.

Čím váš tým přesvědčil porotu, že jste získali první místo?

Adéla: Myslím si, že všechny týmy se snažily a vložily do toho maximální úsilí. Ten náš porota ocenila za technické a konstrukční zpracování robota, kreativní přístupy k řešení úkolu a výbornou týmovou spolupráci.

Co jste měli během soutěže k dispozici?

Po celou dobu nám byl k dispozici tým mentorů, kterých jsme se mohli na cokoliv zeptat. Během akce také pořádali tematické workshopy a přednášky týkající se 3D tisku, rozšířené reality ve výrobní praxi a analýzy dat ve výrobě. 3D tisk jsme mohli využít k vytisknutí chybějících konstrukčních dílů a designových prvků. Dostali jsme výjimečnou příležitost poznat nové technologie, využít své znalosti i kreativitu a vytvořit vlastní unikátní řešení.

Jaká byla během takového maratonu atmosféra?

Martin: Podle mne v týmech převládalo nadšení, které se střídalo se zoufalstvím z neřešitelných problémů. Jinak celý víkend proběhl v přátelské atmosféře, dokonce jsme si na odreagování zahráli s dalšími soutěžícími stolní fotbal. Možná i proto si někteří za těch 27 hodin ani nezdřímli.
Nechyběli v týmu nějací specialisté nebo dívky, které také mívají užitečné nápady?

Adéla: Z pohledu našeho týmu bych řekla, že nám nikdo nescházel. Stačili strojaři a programátoři, kteří se výborně doplňovali. V týmu jsme měli dvě dívky, a tím jsme se stali i nejvíce genderově vyváženým týmem soutěže. A možná, že právě to byl náš recept na úspěch :-)

Co jste si ze soutěže odnesli?

Martin: Každý v týmu dostal chytré hodinky a reproduktor. Cennější ale byly získané zkušenosti a spousta zajímavých zážitků. Mechathon nám dal možnost vyzkoušet si řešení konkrétního úkolu v týmu pod časovým tlakem a jen s prostředky, které byly k dispozici.

Uvažujete o účasti v dalším ročníku soutěže nebo o bližší spolupráci se společností Bosch?

Adéla: Díky tomu, že jsme měli možnost nahlédnout pod pokličku firmy Bosch a jelikož nás oblast automatizace a robotiky zajímá, tak bližší spolupráce s firmou Bosch by byla atraktivní nabídkou.

Díky za výbornou reprezentaci fakulty!

 

Foto: Markéta Topolčányová

Fotogalerie