CZ / EN

Aktuality

Studentské formule na okruhu Formule 1 v Abú Dhabí

Publikováno: 03. 02. 2020

Dva týmy mezinárodní soutěže Formula Student z ČVUT se zúčastní příprav na doprovodný program světové výstavy EXPO 2020, která se bude konat ve Spojených arabských emirátech od 20. října 2020 do 10. dubna 2021. Prezentaci studentských formulí organizuje a hradí Kancelář generálního komisaře účasti ČR na všeobecné světové výstavě EXPO 2020.


AKTUÁLNĚ!

Reportáž na ČT: https://ct24.ceskatelevize.cz/3049304-studenti-cvut-predvedli-v-arealu-okruhu-formule-1-v-abu-dhabi-dva-vlastni-monoposty

Zpráva o prezentacihttps://www.fs.cvut.cz/aktuality/1238-212/tymy-formula-student-z-cvut-na-okruhu-yas-marina-v-abu-dhabi/


Generálka na prezentační závody s desítkami studentských formulí proběhne na slavném okruhu Yas Marina v Abu Dhabi, na kterém se každoročně pořádá Velká cena Formule 1. V rámci tzv. nultého ročníku vyrazí otestovat závodní okruh studenti týmu CTU CarTech z Fakulty strojní ČVUT v Praze s úspěšným spalovacím monopostem FS.11 a studenti týmu eForce FEE Prague Formula z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze se svým nejnovějším monopostem s elektrickým pohonem FSE.08. 

Oba studentské týmy předvedou organizátorům akce své monoposty na okruhu Yas Marina již 15. a 16. února. Pro organizátory i soutěžní týmy je totiž velmi důležité otestovat trať, poznat předem všechny možnosti studentských formulí na okruhu F1 a hlavně potřeby týkající se servisu a zázemí. Okruh na pobřeží Perského zálivu zažije poprvé představení studentských formulí, které zde absolvují všechny dynamické disciplíny soutěže Formula Student. Obě formule z ČVUT budou přímo na závodní dráze demonstrovat akceleraci, schopnost zvládat vysoké boční přetížení i ovladatelnost při jízdách v závodním tempu. Organizátorům EXPO 2020 poskytnou formule z ČVUT neocenitelné zkušenosti pro rozhodnutí o bezproblémovém průběhu závodů v průběhu světové výstavy, s mnohem větším počtem studentských formulí. 

Týmy také uspořádají workshop pro tamní univerzity a zástupce průmyslových firem. Při něm představí mezinárodní soutěž Formula Student, které se univerzity ze Spojených arabských emirátů zatím nezúčastňují. Návštěvníkům bude také prezentována organizace závodů soutěže Formula Student zástupcem oficiálních mezinárodních závodů Formula Student Czech Republic. Oba týmy z ČVUT se soutěže účastní již více jak 10 let a dlouhodobě na závodech obsazují pódiová umístění. Členové týmu eForce i CarTech věří, že předváděcí jízdy i workshop vyvolají u místních reprezentantů zájem o soutěž Formula Student a v budoucnu se utkají s týmy ze Spojených arabských emirátů, možná i na okruhu F1 v Yas Marina.

Rektor ČVUT, doc. Vojtěch Petráček, k účasti formulí prohlásil: 

„Jsem velmi rád, že obě závodní formule v ČVUT budou reprezentovat naši vysokou školu a Českou republiku. Můžeme tak ukázat světu, že patříme mezi technickou špičku.“

Děkan Fakulty strojní, prof. Michael Valášek, komentoval start týmu CTU CarTech na okruhu F1:  

„Jsem hrdý na výborné výsledky týmu formule se spalovacím motorem, který dlouhodobě prokazuje výborné inženýrské schopnosti našich studentů. Přes ohromnou konkurenci ze slavných evropských a světových univerzit jsou úspěšní ve všech disciplínách soutěže. Naši studenti jsou tak zárukou, že po absolutoriu posílí náš průmysl a pomohou jej udržet konkurenceschopným na globálních trzích.“
 
Stručně o monopostu se spalovacím motorem týmu CTU CarTech

Při vývoji formule FS.11 studenti využili několik nových technologií a všechny uhlíkové a většinu hliníkových komponentů si vyrábí sami. Loni se při návrhu formule zaměřili především na snížení celkové hmotnosti a zvýšení aerodynamické účinnosti vozu. Hlavními změnami bylo prodloužení monokoku, přemístění předních tlumičů dovnitř monokoku, vylepšené chlazení motoru instalací dvou menších chladičů motoru po stranách vozu, úpravy polohy vstupu sání motoru pro lepší parametry vzduchu a změna pozice tlumiče hluku. Výsledkem je také nižší výsledná hmotnost vozu 190 kg, což je méně než kdy dříve. Letos staví formuli pro dvanáctý ročník.  

V loňském roce se studentská formule CTU CarTech postoupila ze 150. místa na vynikající 20. místo v konkurenci více než 700 soutěžních univerzitních týmů z celého světa. Světový žebříček Formula Student najdete zde.

Tiskovou zprávu, kterou vydalo ČVUT v Praze najdete zde.

Fotogalerie