CZ / EN

Aktuality

S.A.W.E.R. před transportem na Expo 2020

Publikováno: 25. 01. 2020

V Univerzitním centru energeticky efektivních budov ČVUT shlédli dne 24. 1. 2020 vzácní hosté a novináři zařízení S.A.W.E.R. před transportem do Spojených arabských emirátů. V únoru se odváží do Dubaje, kde bude na Expo 2020 ústředním tématem naší národní expozice. Tiskové konference se zúčastnil Tomáš Petříček, ministr zahraničních věcí, A. M. Almaainah, velvyslanec S.A.R., Vojtěch Petráček, rektor ČVUT a prostřednictvím telemostu Jiří F. Potužník, generální komisař naší účasti na Expo, Lukáš Ferkl, ředitel UCEEB ČVUT a Miroslav Vosátka, ředitel Botanického ústavu AV ČR. 

Tomáš Matuška z UCEEB informoval o principu zařízení a shrnul výsledky dosavadního vývoje i loňského zkušebního provozu prvního prototypu v pouštních podmínkách. Současně poděkoval všem, kteří se na vývoji zařízení podíleli. Mezi jmenovanými odborníky, kteří se o něj nejvíce zasloužili, uvedl také doc. Vladimíra Zmrhala z Fakulty strojní, který se podílel na vzduchotechnické části.

Śéf české diplomacie ocenil technickou vyspělost systému SAWER a zásluhy tvůrců na šíření dobrého jména české vědy v zahraničí. Rektor ČVUT V. Petráček vyjádřil uznání týmu výzkumných pracovníků univerzity, kteří nás výborně prezentují a přispívají k posunu našeho průmyslu ke znalostní ekonomice. Doc. Vosátka vysvětlil přítomným novinářům, jak se zachycená voda mineralizuje a obohacuje o živiny ve fotobioreaktoru, aby mohla být používaná k podpovrchové zálivce - pěstování rostlin kolem pavilonu v Dubaji. Prostřednictvím telemostu na závěr promluvil přímo ze staveniště pavilonu v Dubaji Jiří F. Potužník. Prezentoval rychlý postup výstavby pavilonu a připomněl, že stavba je se systémem SAWER funkčně propojena a využívá ho v interiéru, kde chladí vzduch, i v exteriéru, kde zalévá zahradu. Zakončil prohlášením, že „Vše dohromady je výraznou ukázkou potenciálu našich tvůrců a vědců a vzkaz pro celý svět.“

Celou tiskovou zprávu najdete zde.

Fotogalerie