CZ / EN

Aktuality

Současné projekty studentského týmu CTU Space Research

Publikováno: 07. 06. 2023

Studentský tým CTU Space Research z Fakulty strojní ČVUT v Praze, se letos především zaměřuje na stavbu rakety pro soutěž European Rocketry Challenge (EuRoC), která se uskuteční v Portugalsku. Je prvním týmem z ČR, který se zúčastní této soutěže. Raketa je v současné době ve fázi vývoje a testování. V následujících týdnech čekají tým zkoušky motoru, pokračování ve vývoji palubního počítače, stavba odpalovací rampy a výběr vhodného designu rakety na základě počítačových simulací.
 
Druhou soutěží, které se náš studentský tým zúčastní, je Czech Rocket Challenge (CRC). Tato soutěž se každoročně koná na letišti Brno – Medlánky. Naši studenti jsou již pravidelnými účastníky této soutěže a letos budou pracovat v několika týmech. Zaměří se nejen na samotnou raketu, ale také na tzv. paylod, což je v případě týmu CTU Space Research výzkumná sonda, která bude nesená raketou.
 
Mimo tyto soutěže má tým také projekty, které pomáhají rozšířit dovednosti a obzory studentů. Prvním z těchto projektů byla spolupráce s ČHMÚ, díky které úspěšně vypustili stratosférickou sondu (StatoSat), následně jí úspěšně vrátili zpět a analyzovali data. Avionika vyvinutá týmem musela během letu zvládnout extrémní teploty nižší než -55°C a balón dosáhl výšky 32 600 metrů.
 
Druhým důležitým projektem týmu je stavba a testování vlastního CubeSatu, což je miniaturní satelit ve tvaru krychle. Tento projekt probíhá ve spolupráci s externími partnery a momentálně se nachází v rané fázi.

 

Fotogalerie