CZ / EN

Aktuality

Tým Chicken Wings CTU na SAE Aero Design East 2023

Publikováno: 21. 03. 2023

Náš studentský tým Chicken Wings CTU absolvoval se svým novým letadlem "Thunder Blunder" mezinárodní soutěž SAE Aero Design East 2023 v USA, která proběhla 10. až 12. března 2023 na Floridě.

Po komplikacích, kdy zapomněli pracovníci aerolinií naložit na letišti ve Frankfurtu zavazadla do letadla, dorazila obě soutěžní letadla (jedno záložní) i tým, v poměrně dobrém stavu na Floridu.

Pátek začal technickou inspekcí, kdy proběhla kontrola obou letadel a obě bez problémů prošla. V sobotu byl letový den. Během prvního letu však foukl silný poryv větru letadlu do zad, letoun ztratil vztlak a než se vyrovnal tak havaroval těsně před přistávací dráhou.

Tým rychle připravil druhé letadlo, u kterého se však po vzletu začala projevovat výrobní vada lepeného spoje v pravé části křídla. Spojka se odtrhla od pásnice, a tak se pravá část křídla začala ohýbat směrem nahoru, až bylo letadlo neovladatelné a spadlo.

Po těchto haváriích se tým snažil vraky rychle přes noc opravit do jednoho letuschopného letadla. To se nakonec podařilo, ale při technické inspekci se vytvořila fronta složená z ostatních týmů a tak stihl náš tým pouze jeden let. Let byl však úspěšný a tak se počítal do celkového hodnocení.

V prezentaci tak obsadil náš tým 6. místo a v design reportu byl na 14. místě. V letové části se umístil tým na 10. místě. Nakonec se naši studenti celkově umístili na 10. místě z 25 týmů z celého světa, což je velmi pěkný výsledek, vzhledem k smůle, která už od začátku náš tým provázela.

Na závěr pobytu využil tým zbytek času k návštěvě Kennedy Space Center a prohlédli si práci leteckých a kosmických inženýrů, která je možná v budoucnosti bude živit.

Děkujeme celému týmu Chicken Wings CTU za reprezentaci fakulty a držíme palce do dalších závodů a stavby letadel.

Fotogalerie