CZ / EN

Aktuality

Průmyslová hybridní výroba a aditivní technologie

Publikováno: 08. 02. 2023

Časopis MM Průmyslové spektrum přinesl ucelený článek o aktuálním vývoji v průmyslové hybridní výrobě a aditivních technologiích pro zpracování kovů. V článku je také prezentován výzkum a vývoj pro praxi v této oblasti, který v současné době probíhá v České republice. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze se tímto výzkumem zabývá Ústav výrobních strojů a zařízení (RCMT).

Celý článek najdete ZDE.

Co je Hybrid Manufacturing?

HM technologie (Hybrid Manufacturing technology) v jednom pracovním prostoru kombinuje dvě zcela odlišné technologie. Nejčastěji jsou takto označovány výrobní procesy a stroje, které kombinují schopnost materiál odebírat (subtraktivní technologie, tj. obrábění) a schopnost materiál přidávat (aditivní technologie).
Jako základ pro hybridní stroj je vhodné volit frézovací nebo soustružnické centrum, které umožňuje obrábět obecně jakékoli dílčí návary, obrábět celé navařené struktury, popřípadě využít rotačního kartáče k očištění povrchu od strusky, která může vznikat při aditivní technologii. Pokud je třeba navařovat na válcové plochy, je vhodné vycházet u frézovacích strojů z provedení, které má k dispozici soustružnickou variantu otočného a sklopného stolu, a umožňuje tak výrazně zvýšit produktivitu při formátování rotačního povrchu dílce.
Stroje pro hybridní výrobu užívají aditivní technologie sintrování kovového prášku pomocí laserového paprsku (DLMS), technologie navařování pomocí elektrického oblouku z drátu nebo navařování pomocí laserového svazku z drátu či prášku. Každá z užívaných aditivních technologií má své výhody a nevýhody, které limitují její použití, a tím i vhodnost nasazení pro konkrétní potřebu v průmyslu.

Fotogalerie