CZ / EN

Aktuality

Fakulta strojní ČVUT prezentuje na letošním veletrhu řadu Hi-Tech novinek

Publikováno: 04. 11. 2021

Expozici budou dominovat dva rozměrnější exponáty. Poslední model studentské formule FS.13. Jde o projekt týmu CTU CarTech který i letos výborně uspěl na mezinárodních soutěžích, kde získal několik cenných medailí. Druhým exponátem je letoun STOLCruiser, kategorie UL a LSA, nově vyvinutý s firmou Direct Fly s.r.o. Ve srovnání s letouny své třídy má dvoumístný hornoplošník prostornější kabinu, zvládne krátké vzletové i přistávací dráhy, umožňuje vyšší cestovní rychlost a má delší dolet.

Další novinky jsou menších formátů, zato výrazně mění technologie výroby mnoha produktů.

Ve skříni vysokorychlostní dvouhřídelové převodovky pro zástavbu do elektrovozidel jsou použita uhlíková vysokopevnostní a vysokomodulová vlákna. Kompozitové části jsou vložené do hybridních hřídelí a skříně diferenciálu. Konstrukce se vyznačuje dostatečnou tuhostí, vyšším dynamickým útlumem a 25% úsporou hmotnosti!

Unikátní technologie 3D tisku z kovu, vyvinutá společně s firmou Kovosvit MAS, patří do kategorie Hybrid Manufacturing. Umožňuje vytvářet kovové dílce navařováním elektrickým obloukem a jejich obrábění v jednom pracovním prostoru s nesrovnatelně nižšími náklady.

Optimalizaci a automatizaci montážních procesů demonstruje projekt Kolaborativní pracoviště montáže. Modulární pracoviště montáže USB flash disků bylo od základu navrženo a realizováno studenty FS. Všechny přípravky, grippery a zásobníky byly navrženy a optimalizovány pro výrobu 3D tiskem.

Jako členové České ergonomické společnosti se dlouhodobě věnujeme analýzám a optimalizacím ergonomické úrovně výrobních pracovišť. Dalším z nástrojů, které můžeme v rámci nabízených služeb využít, je i nový celotělový systém Motion Capture se soustavou pohybových i tlakových senzorů, který pomáhá lépe analyzovat jednotlivé operace. Systém slouží k rychlé digitalizaci pohybů do 3D a pomáhá s vyhodnocením pracovní zátěže.

Na laserové technologie jsou zaměřeny dva výzkumné projekty. Navařované struktury laserem se uplatňují v opravárenství nebo při výrobě nových součástí. Navařování malých a přesných struktur a povrchů umožňuje mj. minimalizaci obrábění nebo výrobu dutých struktur. Technologii lze uplatnit ve výrobě prototypů, v sériové výrobě dílců i v automatickém režimu a opravárenství. Další exponát, technologie Gravírování a mikrostrukturování laserem, se uplatní ve výrobě tvarově složitých a těžko obrobitelných materiálů. Využívá technologie femtosekundových pulzů a 5osou kinematiku stroje. Gravírování struktur a utvařečů třísky do nástrojových materiálů je rychlé a přesné. Nejrozšířenější aplikací je výroba textur, tvarů a popisků do vstřikovacích forem na plasty i v kusové výrobě speciálních nástrojů, například na slitinách pro medicinské účely.
 

Podrobnější informace budou k dispozici v rámci expozice ČVUT v Praze.

Navštivte expozici Fakulty strojní ČVUT v Praze na MSV v Brně! 
Od pondělí 8. do pátku 12. listopadu 2021 se můžete v pavilonu V – 159 přesvědčit, že Fakulta strojní ČVUT v Praze a její značný inovační potenciál vám může pomoci s inovacemi ve vašich podnicích.

 

Tiskovou zprávu ke stažení najdete ZDE.

Fotogalerie