CZ / EN

Aktuality

Žákům vlašimské ZŠ jsme ukázali techniku zblízka

Publikováno: 01. 06. 2019

Na naší fakultě jsme 30. května 2019 přivítali 30 žáků ze základní školy Vorlina ve Vlašimi. Připravili jsme pro ně den plný techniky a ukázek strojařských dovedností. Navíc si mohli i některé dovednosti sami vyzkoušet – stavbu modelu z 3D tiskárny, výměnu kola u vozu Formula Student a jízdu na simulátoru formule.

ZŠ Vorlina ve Vlašimi patří k těm rozumnějším školám, které nezavřely dílny a žáky vedou k zájmu o techniku. Na Fakultě strojní ČVUT v Praze jsme proto rádi přivítali žáky, kteří se chtěli dozvědět o technice víc. Exkurze začala pestrou přednáškou Ing. Martina Nečase, MSc., Ph.D. o podstatě strojařiny, o strojích a nových vynálezech, za kterými stojí také strojní inženýři a studenti fakulty. To viděli i v několika videích s ukázkami týmových projektů studentů. Při exkurzi do laboratoří žáky nejvíce zaujaly možnosti 3D tisku a studentská formule. Ale podívanou pro třicet párů očí to neskončilo!

Jednou z aktivit byla výměna kola u studentské formule na čas, kterého se žáci účastnili ve dvojicích a soutěžili o hodnotné ceny. Úkol není tak jednoduchý jak se zdá, protože kolo musí být usazeno velmi přesně a rovně, což činilo týmům největší problém. Nejrychlejší dosažený čas byl krásných 43 sekund.

Aktuality/05_2019/kolo1.jpg

Mezi dalšími aktivitami, které si mohli žáci vyzkoušet, byla jízda na trenažéru studentské formule, který vyrobili členové našeho týmu CTU CarTech.
Aktuality/05_2019/simulator.jpg

Nejvíce obtížnou, ale velice zajímavou aktivitou bylo sestavení modelu leteckého motoru ze součástí vyrobených na 3D tiskárně. Odborný dohled a pomocnou ruku podával žákům náš odborník na aditivní výrobu Ing. Lukáš Pelikán.

Aktuality/05_2019/model02.jpg

Podle výsledků stručné ankety všichni žáci považovali návštěvu za zajímavou a užitečnou. Někteří dokonce napsali, že se na fakultě přesvědčili, že učení má smysl, že se nemají vzdávat a jít za svými sny. Uvidíme za pár let, jestli přijdou na fakultu znovu, jako naši studenti. A pedagogové z Vlašimi si již dnes zaslouží potlesk za to, že svým žákům ukazují cesty, jak mohou po základce pokračovat dál a v životě něco dokázat.

Fotogalerie